Vinilografie - směr „automobilové“ módy

Vinylové nálepky se aktivně používají pro venkovní tuning automobilů a pro reklamní účely. Každý majitel auta chce, aby jeho kovový kůň vystupoval z davu. Tónování, titanová kola, spoilery, atd. – všechny tyto prvky automatického ladění se používají k tomu, aby vozu dodaly krásu a osobnost. Vinylové nálepky často fungují jako druh vizitky pro majitele automobilu. Mohou nést informace o jeho životních prioritách, zálibách a dokonce i smyslu pro humor. Skvělé nápisy a kresby mezi ostatními evokují úsměv a dokonce do jisté míry vypouštějí napjatou atmosféru v hustém městském proudu aut.

Podnikatelé používají automobily jako reklamní médium. Jejich auta často zdobí samolepky s reklamními texty. Může to být název společnosti, nabízené zboží a služby, kontaktní čísla. Vinilografie je cenově dostupná, zatímco práce s aplikováním obrázků na auto lze provádět bez zapojení odborníků a dalších nákladů.

Přípravná fáze vinylografického procesu

Připravené vinylové samolepky jsou jakýmsi „sendvičem“. Po oříznutí na plotru jsou nadbytečné prvky filmu ze substrátu odstraněny ručně. Na něm zůstane pouze obrázek nebo text. Její prvky jsou k substrátu spojeny adhezivní vrstvou. Poté se na přední povrch obrazu aplikuje matný průsvitný film. Jeho adhezivní vrstva je mnohem slabší než vrstva substrátu.

Kromě samotné nálepky budete potřebovat:

• odmašťovač;
  • nůžky;
  • plastová karta nebo pravítko;
  • malý kousek jakékoli látky.

Povrch, na který se bude vinylová nálepka nanášet, musí být čistý a suchý. Místo aplikace musí být důkladně odmasteno. K tomu se používají kapaliny obsahující alkohol. Nejjednodušší možností jsou mokré ubrousky. Jejich impregnační složení je 90% alkoholu.Pomocí nůžek ořízněte obrázek s odchylkou od jeho vnějšího obrysu 1–2 cm. Pokud se jedná o nápis, zkuste se ujistit, že filmový proužek má rovnoběžné linie horního a dolního okraje. Tím se výrazně usnadní úkol správného umístění nápisu, aniž by se naklonilo nebo zkosilo. Pokud si všimnete, že na některých místech se montážní film dostal do bublin, položte nálepku na rovnou plochu a lehce ji nažehlte.

Připojte nálepku na místo, kde ji chcete přilepit. Můžete ji opravit maskovací páskou a ze strany vidět, že je správně umístěn. Dejte pozor, abyste se rukama nedotkli povrchu bez tuku. Pokud k tomu ještě došlo – musí se proces odmaštění opakovat. Na této přípravné práci je dokončena.

Jak nalepit samolepku - grafický manuál

Jak nalepit samolepku - Návod lepení

Jak nalepit vinylovou nálepku na auto

Opatrně si vyzkoušejte roh substrátu nůžkami a začněte jej oddělit od montážní fólie. Lepší je to položením nálepky na stůl s montážní páskou dolů. Při oddělování podkladu buďte opatrní, aby všechny aplikační prvky zůstaly na montážní fólii. Pokud se okraj dopisu nebo vzoru začne od něj oddělit spolu se zadní stranou, zastavte. Můžete se pokusit zahájit separaci z jiného úhlu nebo jemně odstrčit část přilnoucí k substrátu něčím ostrým. Pamatujte, že všechny detaily obrázku by měly zůstat pouze na montážním filmu.

Jak nalepit samolepku na auto

Samolepku nalepíte na povrch rychlé a snadné. Stačí dodržovat správný postup a nespěchat. Všechny samolepky na svém povrchu mají aplikovanou přenášecí fólii, která umožňuje jejich lepení v jednom kuse. Samolepka se vždycky skládá z podkladového papíru, samotného motivu a přenášecí fólie.

Při lepení samolepek se držte následujícího postupu:

• samolepku položte na rovnou plochu podkladovým papírem dolů
  • stěrkou, kreditní kartou nebo nehtem důkladně a silně přihlaďte přenášecí fólii k motivu
  • nálepku otočte a položte přenášecí fólií dolů (podkladovým papírem vzhůru)
  • pod ostrým úhlem opatrně stahujte podkladový papír – motiv musí zůstat na přenášecí fólii
  • motiv spolu s přenášecí fólií přeneste na vámi vybrané místo a přilepte
  • přes přenášecí fólii nálepky přihlaďte stěrkou, kreditní kartou nebo nehtem
  • pod ostrým úhlem opatrně stahujte přenášecí fólii – motiv musí zůstat přilepený k podkladu

Jak nalepit samolepku na auto

Teplota lepení

Při lepení nesmí být ani teplo, ani zima – teplota polepovaného místa musí mít 15 °C až 30 °C

Buďte trpěliví

Pamatujte, že základním pravidlem pro lepení nálepek na auto je trpělivost!

Čistý povrch

Samolepky lepte vždy na suchý a technickým lihem odmaštěný povrch bez vosku

Mytí auta

Doporučujeme provést další mytí lepeného vozu nejdříve po 10 dnech.

Triky a tipy pro správný postup při lepení samolepky

1. Při lepení by měla být teplota vzduchu nad + 5 ° C. V chladném období to lze například udělat v myčce aut nebo na teplém parkovišti.

2. Sklo, na které budete nalepovat nálepku, by mělo být čisté a suché. Nebude se lepit na mokré, mastné, špinavé a prašné povrchy.

3. Chcete-li zlepšit přilepení nálepky a také odstranit veškerý vzduch zpod ní, vyžehlte ji plastovou kartou.

4. Nejlépe je papír nebo folii opatrně stahovat v ostrém úhlu.